Close

Tvarumas gamyboje: Sėkmės siekimas teikiant išskirtines paslaugas

Michael Skibinski 5 minute(s) to read February 19, 2024

 

 

Tvarumas gamyboje - tai praktika, kai siekiama kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai, kartu didinant efektyvumą ir išteklių valdymą. Kadangi vis daugiau įmonių siekia tokių tikslų kaip anglies dioksido neutralumas, tvarumas tapo labai svarbiu dalyku.

Pramonės sektorius išmeta apie 20 proc. pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų (Pasaulio ekonomikos forumas), todėl akivaizdu, kad tvari praktika teikia ir aplinkosauginę, ir finansinę naudą. Aukštos kokybės aptarnavimo ir techninės priežiūros praktikos įgyvendinimas didina šį teigiamą poveikį, skatindamas atsakingą gamybą. Tvarumas lietuvoje jau nebėra tik tendencija, o pagrindinė šiuolaikinės gamybos dalis, skatinanti pelningumą ir teikianti naudą planetai.

 

Kas yra tvarumas?

Tvarumas - tai dabartinių poreikių tenkinimo praktika nekenkiant ateities kartų galimybėms patenkinti savo poreikius. Ji apima aplinkosaugos, socialinius ir ekonominius klausimus, siekiant šių sričių pusiausvyros. 

Tvarumo reikšmė yra didelė, nes taip skatinamas efektyvus išteklių naudojimas, mažinama tarša ir skatinama socialinė atsakomybė. Gamyboje tai reiškia, kad reikia taikyti praktiką, kuri sumažina atliekų susidarymą, efektyviai naudoja energiją ir mažina išmetamųjų teršalų kiekį.

Tvarumas gamyboje yra svarbiausias veiksnys, skatinantis atsakingą augimą, didinantis pelningumą ir kartu užtikrinantis, kad gamtiniai ištekliai būtų išsaugoti ir naudojami ateityje. Sutelkdamos į tai dėmesį, įmonės gali prisidėti prie sveikesnės planetos ir tvaresnės ekonomikos kūrimo.

 

Tvarumas versle

Tvarumas versle - tai aplinkosaugos ir socialinės atsakomybės praktikos integravimas į kasdienę veiklą. Tai reiškia, kad reikia mažinti energijos suvartojimą, atliekų ir išmetamųjų teršalų kiekį, skatinti etišką darbo praktiką ir bendruomenės dalyvavimą. Įmonės, kurios taiko tvarumo principą, sutaupo lėšų, gerina prekės ženklo reputaciją ir stiprina klientų lojalumą.

Tvarumas tai ne tik madingas žodis, bet ir ilgalaikės verslo sėkmės pagrindas. Gamyboje tai reiškia gamybos procesų optimizavimą, investicijas į atsinaujinančiąją energiją ir užtikrinimą, kad produktai būtų gaminami darant kuo mažesnį poveikį aplinkai.

Įmonės, teikiančios pirmenybę tvarumui, turi geresnes galimybes laikytis besikeičiančių taisyklių, pritraukti ekologiškai sąmoningus vartotojus ir išlikti konkurencingos sparčiai besikeičiančioje pasaulinėje rinkoje.

 

Kaip tvarumas vykdomas gamybos ir surinkimo pramonėje?

Tvarumas gamyboje ir surinkime – tai praktika, kai prekės gaminamos ekologiškai atsakingai, efektyviai naudojant išteklius ir energiją, daugiausia dėmesio skiriant neigiamo poveikio aplinkai, visuomenei ir ekonomikai mažinimui.

Gamintojai gali patobulinti gamybos procesus šitaip:

  • Mažindami atliekų, energijos suvartojimą ir išmetamųjų teršalų kiekį gamybos etapuose,
  • Diegdami atsinaujinančius energijos šaltinius ir energiją taupančias technologijas,
  • Sutelkdami dėmesį į gamybos kokybę, kad būtų pasiektas aukščiausias pirmo karto teisingumas (FTR),
  • Nuolat tobulindami procesą, kuris skatina prisitaikėlišką ir veiksmingą gamybą.

Kodėl tvarumas yra svarbus?

tvarumas versle

Gamybos linijoje įdiegus tvarią praktiką, ne tik sumažės jūsų poveikis aplinkai, bet ir padidės pelningumas. Modernių surinkimo technologijų naudojimas gali padėti jūsų gamyklai sumažinti energijos suvartojimą, pailginti takto laiką ir sumažinti pakartotinio darbo poreikį. Visų pirma, pašalinus pakartotinio darbo poreikį ne tik tiesiogiai taupoma energija, bet ir surinkimo procesai tampa efektyvesni, o kartu sumažėja nereikalingos išlaidos. Tokie veiksmai padeda spręsti klimato kaitos ir išteklių išeikvojimo problemas, galiausiai prisideda prie geresnės mūsų visų aplinkos.

Koks yra gaminio anglies pėdsakas?

tvarumas
Gaminio anglies pėdsakas – tai bendras šiltnamio efektą sukeliančių dujų, visų pirma anglies dioksido (CO2), kiekis, tiesiogiai ar netiesiogiai išsiskiriantis gaminant ir naudojant gaminį. Tai apima išmetamųjų teršalų kiekį, susidarantį dėl paties gamybos proceso, taip pat dėl medžiagų tiekimo, prekių transportavimo ir galutinio gaminio naudojimo klientui.
  • 54%

    visos pasaulyje patiektos energijos sunaudojo pramonės sektorius (Pasaulio ekonomikos forumas).

  • 6.18

    mlrd. tonų išmetamo CO2 kiekio gamybos ir statybos sektoriuje 2020 m. (Our World duomenyse)

  • 30%

    ar daugiau JAV šiltnamio efektą sukeliančių dujų 2021 m. išmetama dėl pramoninės veiklos (Jungtinių Valstijų aplinkos apsaugos agentūra).

 

 

 

Kaip apskaičiuoti CO2 poveikį?

Apskaičiuojant CO2 poveikį gali tekti įvertinti įvairių dujų, tiesiogiai išsiskiriančių gamybos proceso metu ir netiesiogiai išsiskiriančių dėl energijos suvartojimo, transporto ir kitos veiklos, poveikį. Yra keletas organizacijų (pavyzdžiui, Carbon Trust), kurios specializuojasi CO2 poveikio apskaičiavimo srityje. Be to, rinkoje yra keletas CO2 skaičiavimo priemonių, kuriomis galima atlikti pirmąjį poveikio įvertinimą. 

Gera ir verta žinoti: Atlas Copco CO2 skaičiuoklė.

CO2 skaičiuoklė – tai mūsų klientams prieinamas internetinis įrankis, leidžiantis įvertinti, kiek CO2 galima sutaupyti pereinant prie modernių ir efektyviausių surinkimo technologijų. Ji taip pat leidžia apskaičiuoti CO2 sutaupymus, įtraukiant mūsų proaktyvias paslaugas, pagrįstas sudėtingais analitiniais ir statistiniais metodais.

tvarumas Lietuvoje

 

Kaip techninis aptarnavimas gali pagerinti jūsų gamybos procesą ir pasiekti tvarumo tikslus gamyboje?

Profesionalus įrankių ir įrangos techninis aptarnavimas sumažina gedimų skaičių, sutrumpina prastovas ir prailgina įrangos tarnavimo laiką. Šie veiksniai labai prisideda prie gamybos anglies dioksido pėdsako mažinimo.

Prevencinė techninė priežiūra ne gamybos metu (o ne remontas netikėtai sugedus) užtikrina sklandų gamybos linijų darbą be nenumatytų prastovų, todėl sumažėja papildomų pamainų ir (arba) pakartotinio darbo poreikis. Tyrimai rodo, kad reaktyvinei techninei priežiūrai sunaudojama 30-60 %. daugiau energijos nei prevencinei (The New Building Institute). Be to, reguliarus ir profesionalus kalibravimas taip pat gali padidinti produkcijos kokybę ir apsaugoti jūsų įrankių ir įrangos tikslumą.

Taip pat sukurtos naujos technologijos, skirtos įrankių ir įrangos stebėsenai bei energijos suvartojimo, išmetamųjų teršalų ir kitų tvarumo rodiklių stebėjimui realiuoju laiku, įveikiant matavimo ir ataskaitų teikimo iššūkius ir taip didinant skaidrumą. Turint visus gamybos duomenis, paslaugos gali būti grindžiamos duomenimis ir teikiamos prieš atsirandant problemoms.

 

 

 

Žodynėlis: terminai, kuriuos reikėtų žinoti

CO2e, arba "anglies dioksido ekvivalentas", yra matas, naudojamas palyginti įvairių šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) poveikį aplinkai su anglies dioksidu (CO2). CO2e yra standartizuotas būdas išreikšti, kiek šiltnamio efektą sukeliančios dujos prisideda prie visuotinio atšilimo.

Mokslu pagrįsti tikslai – tai konkretūs ir išmatuojami tikslai, kuriuos organizacijos nustato siekdamos suderinti savo pastangas mažinti išmetamųjų teršalų kiekį su naujausiais klimato mokslo duomenimis. Šie tikslai nustatomi pagal Mokslu pagrįstų tikslų iniciatyvos (SBTi) gaires.

Mokslu pagrįstų tikslų tikslas – skatinti įmonių veiksmus klimato srityje, atitinkančius Paryžiaus susitarimo tikslus. Daugelis pirmaujančių pramonės įmonių, tarp jų ir Atlas Copco, patvirtino mokslu pagrįstus tikslus kaip savo tvarumo ir klimato veiksmų planų (anglų k.) dalį ir ėmėsi konkrečių veiksmų, kad sumažintų 1, 2 ir 3 apimties išmetamųjų teršalų kiekį.

1 aprėptis – tai tiesioginiai išmetamieji teršalai iš įmonei priklausančių (arba jos kontroliuojamų) šaltinių. Pavyzdžiui, tai gali būti įmonės patalpų ir įmonei priklausančių transporto priemonių išmetami teršalai.

2 aprėptis – tai netiesioginiai išmetamieji teršalai, susiję su įmonės naudojamos pirktos energijos, pavyzdžiui, elektros energijos, šildymo ar vėsinimo, gamyba.

3 aprėptis – tai kiti netiesioginiai išmetamieji teršalai, atsirandantys dėl viso gaminio gyvavimo ciklo, įskaitant tiekimo grandinę, transportavimą ir ypač galutinio gaminio naudojimo etapą.

Mūsų gaminių anglies dioksido pėdsako apskaičiavimo metodika, taikoma 1, 2 ir 3 aprėptims, pagrįsta Carbon Trust skelbiamais principais.

Carbon Trust yra nepriklausoma, pelno nesiekianti organizacija, įsikūrusi Jungtinėje Karalystėje. Ji buvo įkurta 2001 m., siekiant paspartinti perėjimą prie tvarios, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ekonomikos, teikiant ekspertines žinias, paramą ir sertifikavimo paslaugas įmonėms ir organizacijoms. Organizacija Carbon Trust padeda bendrovėms apskaičiuoti CO2 poveikį ir remia įmones įgyvendinant CO2 mažinimo strategijas.

Autorius

Michael Skibinski
Pasaulinio kalibravimo procesų vadybininkas 
ir pasaulinio produkto tvarumo vadybininkas

Michael Skibinski

Michael Skibinski

Global Calibration Process Manager & Global Product Manager Sustainability

 

 

Calculate your CO2 impact
Sustainability Calculator thumbnail
Calculate your CO2 impact
Data-driven services
Atlas Copco service technician using ALTURE app in production
Data-driven services
Service for assembly tools
service technician with high competence in assembly equipment
Service for assembly tools
Service for fastening, riveting & dispensing equipment
Customer and Atlas Copco technician with adhesive dispensing system in production
Service for fastening, riveting & dispensing equipment

Jums taip pat gali patikti